Blat w kuchni

Jego rola jest nadzwyczaj trudna ,a wymagania stawiane przed nim można porównać z obozem przetrwania.

Ma być odporny najlepiej na wszystko: wysokie temperatury , wilgoć , barwniki , chemię, na zarysowania , uderzenia ,a po wykonanym zadaniu ma wyglądać idealnie jak gdyby leżenie na szafkach było jego jedynym zajęciem:). Planując zakup stajemy przed dylematem czym się kierować w doborze batu. Najbardziej istotnym kryterium jest nasz styl gotowania oraz sposób korzystania z blatów roboczych.

Warto skonfrontować nasze nawyki z właściwościami użytych materiałów.

Blaty kuchenne z drewna


Zacznijmy od blatów drewnianych- zazwyczaj są wykonane z twardych gatunków drewna, klejone z klepek ,co daje im większą stabilność. Do wykończenia powierzchni stosuje się olej ,który cechuje duża elastyczność powłoki odpornej na mikropęknięcia. Surowy blat wymaga trzykrotnego nakładania oleju , niezbędna jest jednak konserwacja co kilka miesięcy ,a przynajmniej raz w roku. Zaletą jest możliwość odnawiania przez szlifowanie , po dość łatwej renowacji można go wykorzystać do kolejnych mebli kuchennych. Wymaga konserwacji w zamian odpłaca się ciepłym klimatem łamiąc chłodne monochromatyczne projekty.

Blaty laminowane


Blaty laminowane - stosowane najpowszechniej, występujące w ogromnej ilości dekorów imitujących drewno , kamień , beton ,a nawet metal . Na grubą warstwę płyty wiórowej naklejany jest laminat ,którego grubość jest głównym czynnikiem wpływającym na jakość takiego blatu. Niebagatelne znaczenie mają wszelkie uszczelnienia po osadzeniu zlewozmywaka , płyty grzejnej czy też na łączeniach samych blatów, Pomimo generalnie dobrej odporności ,niestaranne uszczelnienia niechroniące przed wilgocią mogą zniszczyć blat nawet w ciągu kilku tygodni. W tej grupie produktów trafimy na najniższe ceny.

Blaty kamienne


Blaty kamienne- wśród nich znajdziemy wiele gatunków o niskiej porowatości czyli małej naturalnej chłonności , te są idealne na blaty w kuchni. W niektórych przypadkach powierzchnię trzeba impregnować na etapie polerowania , kamieniarze nazywają tą czynność "przypalaniem" co znacznie poprawia ich odporność na kontakt z substancjami występującymi w kuchni. Po wycięciu otworów na sprzęty blat jest bardzo narażony na pęknięcie w tym celu od spodu stosuje się specjalne listwy zbrojeniowe lub siatki . Jest to wręcz niezbędna ochrona przed uszkodzeniem nawet przy zwykłym użytkowaniu. Jedną z cech takich blatów jest niepowtarzalność wzoru, Często klienci osobiście w hurtowniach wybierają i rezerwują konkretne płyty ,które trafią do ich kuchni.

Blaty z konglomeratu kwarcowego


Konglomerat kwarcowy-można go nazwać ulepszonym kamieniem ,w niektórych aspektach przewyższa blaty z naturalnego kamienia. Wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne i działanie wielu szkodliwych substancji zawdzięcza swemu składowi. W zaawansowanym procesie produkcyjnym kilka procent żywicy syntetycznej spaja zmielony kwarc i granit. Naturalny skład , powtarzalność struktury i barwy sprawia że jest wysoko ceniony przez projektantów i użytkowników.

Blaty ze spieku kwarcowego


Spiek kwarcowy, niezniszczalny blat dla koneserów. Tworzony niczym diamenty przez ogromne ciśnienie i temperaturę, posiada wręcz fenomenalne właściwości. Nie sprawi żadnych problemów w kuchni domowej i doskonale sprawdzi się w przemyśle gastronomicznym. W obróbce jest jednak kruchy-a zatem wykonać go może tylko doświadczony kamieniarz, posiadający odpowiedni park maszynowy i duże doświadczenie. Najwyżej stawiany w naszym rankingu ma jednak pewną wadę, wysoką cenę ,która jednak trzeba przyznać jest adekwatna do jego jakości.